<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Woning te Eindhoven / 1994

 

   

 

De woning is gesitueerd aan de rand van een nieuwbouwwijk in Eindhoven. Een geluidswal aan de achterzijde van het terrein (zodat uitbreiding van de wijk hier niet meer mogelijk is), vormt de enige natuurlijke aanwezigheid. Door de grote vraag naar privacy en de minimale behoefte aan tuinnieren is gekozen voor een patiowoning omdat dit type beschouwd zou kunnen worden als huis dat van alle het meest vrij staat. De rechthoekige omtrek van de woning heeft een absoluut karakter. Binnen deze omtrek vinden alle activiteiten plaats zoals parkeren, binnenkomen, koken, slapen en ontspannen. Ondanks de vrij gesloten omtrek wordt een maximale daglichttoetreding bereikt door een pui over de volledige breedte van de woning. Deze pui en een vrijstaande wand zijn enigszins schuin geplaatst om de functionele scheiding tussen buiten/ binnen en wonen/ recreŽren aan te geven. De visuele scheiding tussen binnen en buiten wordt echter weer onzeker gemaakt door zoveel mogelijk gebruik te maken van dezelfde materialen en kleuren. De buitenwanden van de ca. 18 x 24 meter metende plattegrond zijn geheel zandkleurig gestukadoord. De binnenwanden zijn allen wit met uitzondering van de schuine wand, Door het zorgvuldig aanplanten van bomen binnen de rechthoek zal de villa zijn gewenste verankering verkrijgen.

 

 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - woning - eindhoven