<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

Woning te Someren / 2005

 

 

De opdrachtgever bezit een groot stuk grond in het buitengebied waarop een oud boerderijtje met een vervallen bedrijfshal stond. De technische staat was van dien aard dat het gerechtvaardigd was om de bestaande bebouwing af te breken en nieuwbouw te plegen. In de bestaande situatie lag het woongedeelte bijna direct aan een redelijk druk bereden weg rondom het dorp Someren. Er is daarom gekozen om het nieuw te bouwen woonhuis iets naar achter op de kavel te plaatsen. Daardoor wordt verkeersgeluid verminderd en meer privacy gecreŽerd. Om dit te optimaliseren is er door het plaatsen van fragmenten muur een "koer" ontstaan. Het idee sluit goed aan bij de landelijke ligging en dus ook bij het dagelijkse gebruik van het erf. Het benaderen van de woning gebeurt voornamelijk met de auto welke in het nieuwe schuur gedeelte op het achtererf wordt gestald. De schuur, de woning en de tuinmuur vormen de beoogde  binnenplaats die in deze weidse landelijke omgeving het gewenste privacy gevoel creŽert. Achter de muur is een woning ontworpen die vanuit het maaiveld als het ware omhoog komt om op de muur te rusten en een riant uitzicht aan de bewoners biedt. Zo ontstaat er een subtiele interactie tussen het afgebakende en de weidse wereld.

 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - woning - someren