<
 
harnischmacher architectuur
projecten contact
 
>
 

 

appartementen merwedekanaal gorinchem - prijsvraag bna jonge architecten 2007

ontwerp: marijn van de weijer, rob ubachs, jaap janssen en jos harnischmacher

 

 

Met de ontwikkeling van Lingewijk- noord in Gorinchem ontstaat de mogelijkheid om woonruimte aan het Merwedekanaal te scheppen. ďWonen aan het waterĒ is dan een voor de hand liggend thema, en het stedenbouwkundig plan van OD 205 laat dan ook een gebouw zien dat parallel aan het kanaal ligt.

Is dit werkelijk een oriŽntatie op het water? Het kanaal is een lineair element in het landschap, ordent zo verschillende verkeersroutes en markeert interessante kenmerken in de omgeving; wandelend over de dijk vallen meteen de twee oude torens en de schitterende bomenrij op. Als het gebouw zo parallel met het kanaal staat is slechts een fragment van de spektakel vastgelegd. 

Door het gebouw een kwartslag te draaien is de ervaring van het lineaire kanaal in elke woning te proeven. De woningen zijn gegroepeerd aan twee ontsluitingskernen met lift en trappenhuis en hebben hun buitenruimtes en woonkamers aan de zuidzijde, meekijkend met het kanaal richting de binnenstad van Gorinchem. Vanwege de smalle vorm van de bouwkavel zijn de woningen als L-vormige volumes om de kern heen gewikkeld. Het gebouw is zodanig in de omgeving geplaatst dat twee zijdes ontstaan. Aan de noordzijde is precies de ruimte gevonden om de benodigde parkeerplaatsen te realiseren. De zuidzijde is ingericht als een erf met boomgaard en vijver. Over dit erf loopt een pad naar de dijk. Op deze manier refereert het plan aan de boerenerven in de omgeving, die met steile paden aan een dijk liggen.

 

 

Het gebouw zelf is een metalen volume dat op een terugspringende sokkel is geplaatst, en refereert aan de industriŽle bebouwing aan het kanaal. Onder de overstekken gebeurt van alles; aan de noordzijde staan er autoís onder geparkeerd, aan de zuidzijde wandelen mensen van en naar de dijk. Ze lopen langs de lobby van het gebouw, die met openslaande deuren naar de boomgaard te openen is. De hoofdentree bevindt zich aan de oostzijde, duidelijk te zien als men vanuit de wijk de brug naar het complex op loopt. Uit het metalen volume zijn grote horizontale vlakken gesneden, de ruimte voor daglichttoetreding en terrassen. Deze uitsneden zijn ingevuld met glas en hout, dat met een warme kleur een mooi contrast met het metaal laat zien.

De woningen zelf zijn voornamelijk georiŽnteerd op het zuiden. Een overstek boven het terras zorgt ervoor dat er niet teveel zoninstraling is in de zomer. Tussen terras en woonkamer ligt een glazen schuifwand, die het mogelijk maakt binnen en buiten tot ťťn ruimte samen te smeden. Aan de noordzijde liggen alle slaapkamers. De penthouses vormen een terugspringend volume bovenop het gebouw, en hebben ruime terrassen tussen de kruinen van de bomen naast het Merwedekanaal, met een magnifiek uitzicht op het oude hart van Gorinchem.

 

 

 

^

 harnischmacher architectuur - woningbouw - gorinchem